Crònica de la V Milla – II Doble Milla (6a etapa Copa de España AAOO)

374 nedadors es llancen a la mar cambrilenca per disputar la Va Milla Marina i la II Doble Milla Marina

Galeria de fotos

Resultats

El diumenge 15 de juliol, al matí, a la Platja del Regueral de Cambrils, en un ambient molt festiu i calorós, es van tornar a portar a terme les diferents modalitats de la Milla Marina: la cinquena edició de la travessia dels petits (alevins) i la dels grans, així com la segona edició de la Doble Milla. Els alevins van nedar en un circuit de 700 metres; mentre que els més grans (nascuts a partir del 2005) van haver de nedar en un circuit de 2.000 metres en la Milla i de 4.000 metres en la Doble.

La inscripció inicial de nedadors i de nedadores va arribar als 409; però la participació total efectiva va ser de 374 nedadors i nedadores de totes les modalitats (44 més que l’any passat), provinents d’uns 63 clubs de Catalunya i d’Espanya, així com nombrosos independents.

Circuit català d’aigües obertes català, Campionat universitari i Copa d’Espanya.

La Milla forma part del Circuit català d’aigües obertes de la Federació Catalana de Natació i també del Campionat Universitari d’Aigües Obertes de Catalunya; tot i que la  gran novetat de l’edició d’enguany, és que ha estat la seu de la 6a etapa de la IV Copa d’Espanya d’aigües obertes.

Per a la participació en la Copa espanyola, els participants s’havien d’inscriure a la Doble Milla; tot i que també s’hi podien inscriure altres nedadors que no hi participaven. Es tracta d’un circuit que, mitjançant 17 travessies diferents, fa com una volta aquàtica per la costa Peninsular, però que s’allarga fins a les Illes Balears, Ceuta i Canàries. El circuit va arrancar el 13 de maig a Altea (Alacant) i acabarà el 30 de setembre a Benidorm. Entre mig, només dues seus catalanes, la 91a Travessia al Port de Barcelona, que es va fer el dia 30 de juny, i la cambrilenca. Hi ha incloses travessies a mar obert, com les esmentades abans, la de Santa Eulàlia a Eivissa, la d’Andratx a Mallorca, la de Peníscola-Benicarló, la del Hacho a Ceuta, la de Roquetes de Mar (Almeria), les de Mazarrón i San Javier a Múrcia o la de Maspalomas a Gran Canaria.

També inclou travessies en rius i embassaments, com la del Guadalquivir a Sevilla, la del Anillo a Cáceres, la del «Río Sil» a Lugo i, fins i tot, una ria a Navia (Astúries). En el cas de Sevilla, també va ser seu del Campionat d’Espanya «Open», durant el cap de setmana del 15 al 17 de juny; en què les nedadores màsters del Cambrils, Cristina Vallespí i Vicky Font, van assolir-hi les medalles de bronze i d’argent en la categoria de més de 45 anys.

Pel que fa al cas de Cambrils, la inscripció de nedadors en aquesta competició/lliga específica, va ser de 27 nedadors, dels quals van acabar participant-hi 24; la qual cosa va estar per sota de les expectatives esperades, especialment perquè el nombre total de participants a la mateixa distància va ser de 96. Probablement, les despeses econòmiques que implica la participació (sobretot, per als nedadors residents en llocs més allunyats i el fet d’haver de pagar un import específic de la fitxa federativa espanyola), juntament amb el fet que només puntuen quatre proves de les disset; va fer que la gran majoria de participants fossin els més pròxims, catalans i valencians.

Els guanyadors de l’etapa d’aquesta Copa, van ser l’Ainhoa Benavente (1998) del CN Cervera i el Roger Pastor (2002) del CN Sabadell.

El «Doble Repte» de nedar 6.000 metres.

Una altra novetat de l’edició del 2018, va ser la possibilitat de realitzar el que s’ha anomenat «Doble Repte»; en què 32 dels participants van nedar les dues travessies (la Doble Milla i la Milla, amb un total de 6.000 metres de recorregut). En aquest cas, la classificació es va fer amb la suma dels temps d’ambdues; de tal manera que Ainhoa Benavente i Ricard Pujol (1995), en van resultar els vencedors absoluts.

Altrament, allò que no es va fer en l’edició d’enguany, és separar les proves entre els nedadors federats i els no federats (la que s’anomenava Travessia popular); per no afegir més complicació a l’organització dels esdeveniments.

 

Classificacions femenines.

A la classificació general de la prova femenina, Ainhoa Benavente, es va proclamar campiona de la Milla, amb un temps de 27’45’’; seguida, en segon lloc, de Marta Ros (2002) del CN Tàrraco i, en tercer lloc, Mireia Castro (2002) del Cambrils CN. Quant a la Doble Milla; la primera en arribar a la meta va ser la mateixa Ainhoa Lopez, amb un temps de 50’05’’; la segona, Queralt Velasco (2003) del CN Terrassa i la tercera, igual que l’any passat, Mireia Gomez (1980) del CN Sabadell.

Classificacions masculines.

En l’apartat masculí, Pol Roch (1999) del CN Sitges va quedar el primer de la Milla, amb un temps de 24’41’’; en segon lloc, l’independent Ricard Pujol (1995) i, en tercer, Daniel Ponce del CE Mediterrani. Respecte de la Doble Milla, el primer a creuar la meta va ser Ricard Pujol, amb un temps de 45’23’’; en segon lloc, el guanyador de l’any passat de les dues proves, Roger Pastor i el tercer va ser Pol Roch.

Com es pot observar, en el cas de les noies, una mateixa nedadora va guanyar totes les modalitats; mentre que, en el dels nois, s’ho van repartir entre dos nedadors, tot i que Roger Pastor va ser el vencedor del Doble Repte i Pol Roch el segon.

Campionat Universitari de Catalunya,

En aquest àmbit,  la primera nedadora que va arribar a la meta va ser l’Alba Cerrillo (1996) de la Universitat de Barcelona (UB), amb un temps de 29’06’’; la segona, Natàlia Baño (1999) de la mateixa Universitat i la tercera Anna Serra (1999), de l’Autònoma de Barcelona. En l’apartat masculí, el primer universitari a creuar la meta va ser José Javier Montón (1982) de la Rovira i Virgili, amb un temps de 27’28’’; el segon, Rafa Beaus (1998) de la UB i, el tercer, Eugenio Schillaci (1989) de la Politècnica de Catalunya.

Travessia petita.

En aquest cas, van nedar els xiquets i xiquetes nascuts després de l’any 2006. El guanyador va ser Pere Calderon (2006) del CN Reus Ploms; el segon, Aitor San Pedro (2006) del CN Salou i tercer, Marc Corona (2007) del CN Sabadell. A la categoria femenina, la primera va ser Carlota Colom (2006) i, la segona, Nur Ortega (2006), ambdues del CN Salou; mentre que Escarlata Martin (2006) del Cambrils CN, va quedar tercera.

Nedadors del Cambrils CN

Pel que fa als resultats dels nedadors cambrilencs, a més a més de les nedadores ja esmentades; cal destacar el primer lloc que van assolir Joan Carles Adell i Cristina Vallespí en la categoria MTR-2 (màsters nascuts abans del 1970), de la Doble Milla. La Vicky Fortuny va aconseguir el segon lloc de la categoria MTR-1 (del 1986 al 1970) i la Blanca Cartanyà (1994), el segon de l’absoluta. El Joan Carles i la Blanca també van participar en el Doble Repte; en què van aconseguir el primer i el tercer lloc de la seva categoria; ja que van repetir els mateixos llocs a la Milla.

Els temps assolits, en general, van estar per damunt dels de l’any passat; però cal tenir en compte que el mar va estar més mogut i que les distàncies, al mar, no es poden mesurar d’una manera tan precisa com a la piscina. Altrament, igual que l’any 2017, es viure un ambient molt animat durant el transcurs de les diferents proves disputades i que provocaven la curiositat de nombrosos banyistes que s’hi acostaven per contemplar l’espectacle esportiu.

Prova esportiva solidària.

Per tercer any, l’esdeveniment també va tenir un caràcter solidari; ja que va comptar amb la presència d’un estand i de responsables de la Fundació catalana d’esclerosi lateral amiotròfica Miquel Valls; coneguda com a ELA. La malaltia és neurodegenerativa i continua sense tenir cura ni es disposa de cap tractament que permeti aturar el seu procés degeneratiu. Els seus voluntaris van poder donar informació bàsica sobre la malaltia i van poder vendre diversos productes de marxandatge per contribuir en la lluita per superar-la.

La Milla Marina de Cambrils s’organitza pel Cambrils CN; però compta amb el suport del Club Nàutic i l’Ajuntament de Cambrils, la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, l’Esport Català Universitari i diversos membres de Protecció Civil. Així mateix, ha comptat amb el patrocini de diferents entitats i proveïdors; els quals han col·laborat de formes molt diverses i que el Club ha agraït moltíssim: el Parc Aquàtic Aquòpolis de La Pineda, l’Hipermercat Esclat, Esports CARSON (botigues de Cambrils), Borges, l’Hotel Port Eugeni i Comaigua.

Autor: CCN

Comparteix aquest post