LA PLATJA DEL CAVET

CARACTERÍSTIQUES I SITUACIÓ

La platja del Cavet és una petita platja situada al costat de la platja del Regueral anant en direcció a Salou. La sorra és una mica més gruixuda que la del Regueral i el fons és pedregrós, cosa que fa que no tingui tanta concurrència com platges més grans com la del Regueral mateix o la de Vilafortuny.

Potser és gràcies a aquesta menor concurrència que s’hi ha pogut preservar millor el fons marí, que amaga una de les praderies de posidònia més accessibles del nostre litoral, pel fet que està a molt poca profunditat i es pot veure perfectament nedant o fent snorkel. De fet, el circuit de natació que l’Ajuntament instal·la cada estiu en aquesta platja transcorre, en molts dels trams, per damunt d’aquesta praderia, cosa que afegeix un al·licient més a la pràctica de la natació en aigües obertes. Cal destacar, a més, que les boies d’aquest circuit estan fixades mitjançant biòtops que permeten el desenvolupament i refugi de les nombroses espècies de peixos, algues i altres organismes que trobem al fons marí.

El fons marí

Com hem dit abans, aquesta platja guarda un tresor sota l’aigua: una praderia de posidònia que és fàcilment accessible des de la costa, ja que està a molt pocs metres de profunditat. De fet, nedar per damunt d’aquesta praderia és un dels al·licients que tenen els nedadors d’aigües obertes del nostre club, ja que a més de practicar la natació poden descobrir la vida que s’amaga enmig de les fulles d’aquesta planta aquàtica tan important per a la conservació de les platges, en esmorteir l’embat de les onades sobre la sorra, i que constitueix un element molt important també en la lluita contra l’escalfament global, ja que actua com un magatzem de CO2.

La posidònia és, però, molt delicada: té un creixement molt lent i, a més, és molt fàcil destruir-la, ja sigui per l’acció humana (fondejos il·legals, pesca d’arrossegament) o per l’acció mateixa de les onades durant els temporals de llevant que de tant en tant ens afecten. Per aquesta raó l’Ajuntament de Cambrils ha establert una zona de reserva marina que afecta tota la platja, des de l’espigó de l’Esquirol fins al pi Rodó, en la qual està prohibida tota activitat de pesca, ja sigui amb canya, amb arpó o des d’embarcacions.

Podeu descobrir més coses de la nostra platja recuperant les xerrades divulgatives que hem organitzat per donar a còneixer la riquesa biològica del nostre fons marí, del qual teniu una petita mostra aquí sota.